Magyar Goethe Társaság
A weimari Goethe-társaság ösztöndíja
March 15th, 2008 by Simon-Szabó Ágnes

A pályázat feltétele a doktori dolgozat megvédése vagy a doktori dolgozaton való elmélyült munka. Az ösztöndíj havi 1000 euró, melyet három hónapig folyósítanak, hosszabbítás lehetséges.

A Goethe-társaság vendéglakásokat tud lefoglalni, ez esetben a havi ösztöndíjból kb. 150-200 eurót vonnak le bérleti díjként. Elengedhetetlen egy Németországban is érvényes betegbiztosítás megkötése, erről egyénileg kell a Goethe-társaság vezetésével egyeztetni.

Az ösztöndíjasoknak lehetősége van nyilvános előadást tartani, tudományos beszélgetéseken részt venni, projektjének előrehaladtáról tájékoztatást adni. Ezek az események a Stiftung Weimarer Klassik rendezvényei keretében történnek. Az ösztöndíj alatt keletkező kiemelkedően jó tanulmányokat vagy előadásokat lehetséges a társaság évkönyvében megjelentetni (Goethe-Jahrbuch). Az ösztöndíjasoktól a kinti kutatás végeztével elvárnak egy részletes beszámolót, továbbá azt, hogy az itt elért eredmények publikálásakor a Goethe-társaság nevére is utaljon a valamikori ösztöndíjas.

Az ösztöndíjasok a Goethe- és Schiller-levéltárban, a weimari Nemzeti Múzeumban, a Herzogin Anna Amália Könyvtárban tudnak kutatni és dolgozni. De rendelkezésükre áll még a Thüringiai Állami Levéltár, a Liszt Ferenc Zenei Főiskola és a Weimari Bauhaus Egyetem teljes állománya (gyűjteményei és könyvtárai).

A pályázatokat (részletes projektleírást, rövid szakmai életrajzot, két ajánlást, publikációslistát) minden év június 15-ig valamint november 15-ig kell a következő címre elküldeni:

Goethe-Gesellschaft
Präsident
Dr. habil. Jochen Golz
Burgplatz 4
99423 Weimar
Deutschland

Bővebb információ német nyelven itt: Stipendien-Ausschreibungstext

Pályázatok