Magyar Goethe Társaság
Színtan-kiállítás Weimarban
October 9th, 2010 by Magyar Goethe Társaság

200 éve, 1810-ben jelent meg Goethe monumentális, máig színtani alapműnek számító munkája, a Farbenlehre. E jeles évfordulót a Klassik Stiftung Weimar nagyszabású kiállítással ünnepli a Goethe-Nationalmuseum-ban. Az 1400 oldalas mű Goethe kísérletező kedvének és megfigyelőképességének ékes bizonyítéka. A kiállítás is ennek a kísérletező kedvnek a szellemében fogant, a szervezők a hangsúlyt az interakcióra helyezték. Goethe feljegyzései, rajzai mellett megtekinthetjük az író optikai és egyéb kísérletező eszközeit, prizmákat, lencséket, természeti képződményeket, sőt, ki is próbálhatjuk őket. Így magunk fedezhetjük fel, hogyan csap be minket a szemünk, milyenek a komplementer színek, hol jönnek létre utóképek, s hogyan születnek a színek az ”Urphänomen“-ből, a sötétség és a fény találkozásából.
A kiállításon nem csupán Goethe művét, hanem annak a tudományokhoz és művészetekhez való viszonyát is be szeretnék mutatni, így az optika fejlődéstörténetének külön szekciót szenteltek.
A szervezők a gyerekekre is gondoltak. A programot interaktív vezetések, gyermekfoglalkozások színesítik. A múzeumban kikölcsönözhető kísérleti doboz segítségével pedig a gyerek maguk is Goethe nyomdokaiba léphetnek.

A kiállítás megtekinthető 2011. július 19-ig.
Goethe-Nationalmuseum
Frauenplan 1
99423 Weimar

Galamb Zsuzsanna

Színtan2010