Magyar Goethe Társaság
Beszámoló a Weimari Goethe Társaság közgyűléséről
February 12th, 2012 by Magyar Goethe Társaság

„Goethe és a művészetek”
A Weimari Goethe Társaság 82. közgyűlése és konferenciája (2011. június 15-18.)

A közgyűlés megnyitójára 2011. június 15-én, csütörtökön került sor. A Weimari Nemzeti Színház nagytermében egy hatalmas Goethe-portré üdvözölte a közelről és távolról érkezett Goethe-kutatókat és a Goethe iránt érdeklődő nagyközönséget. A köszöntő szavak után először az esszépályázat nyerteseit tüntették ki, majd a koreai tudós, Young-Ae Chon professzor asszony vehette át a Társaság legnagyobb elismerését, a Goethe-érmet. A német irodalom klasszikusainak koreai fordítója saját fordítású Goethe verssel örvendeztette meg a közönséget, melyet anyanyelvén adott elő.
Egy rövid ebédszünet után megkezdődött a konferencia, melynek témája idén „Goethe és a művészetek” volt. Különböző munkacsoportokban vehettünk részt a tudós összejövetelen. Lucia Ruprecht a cambridge-i egyetemről a tánc szemszögéből vizsgálta meg a Werthert. Külön hangsúlyt kapott a keringő segítségével kifejezett intimitás. A kor társadalmi életében a táncnak nagyon fontos szerepe volt, és szigorú szabályoknak volt alávetve, melyet követni kellett. Lucia Ruprecht először a tánc etikettjét járta körbe, majd ezután tért rá a műre magára, párhuzamot vonva korábbi gondolatmenetével.
A délután második felében a magyar Goethe Társaság elnöke, Nagy Márta moderálta Johannes Grave előadását, melynek témája Goethe és Caspar David Friedrich kapcsolata volt. A festő és a költő ismerték egymást, és ezen ismeretség kihatott Friedrich festészetére.
A pénteki nap viszonylag rövid volt, két munkacsoport fért csak bele. Nagyon izgalmas, érdekfeszítő előadást hallhattunk Werner Busch professzortól. A berlini művészettörténész Goethe ornamentikához való viszonyát taglalta, természetesen a romantikus festők, s elsősorban Philipp Otto Runge érintésével. Délután tartották a Weimari Goethe Társaság éves rendes közgyűlését, így nekünk diákoknak szabad programunk volt. Megpróbáltuk a rendelkezésünkre álló időt a lehető legjobban kihasználni ebben a csodálatos városban. Így jártunk Goethe kerti házában, a Schiller-házban és a Nietzsche Archívumban. Liszt Ferenc weimari lakását és a Bauhaus múzeumot sem hagytuk ki. A napot egy ünnepélyes fogadás zárta, aminek a keretében Goethe házát a Társaság számára este kinyitották és bejárhattuk Goethe egykori lakhelyét. Felejthetetlen élmény volt!
Szombaton az ifjú Goethe kutatók érdekfeszítő délutánt tölthettek Johann Heinrich Meyer nyomdokain. A Goethe-házból kiindulva – ahol Meyer a padlástérben Goethe felett élt néhány évig – körbejártuk a városi parkot és a temetőt, visszatérve pedig a festő rajzait és festményeit tekinthettük meg. Ezeket az alkotásokat az archívumban tárolják, így igazi ritkaságnak számított bemutatásuk.

A weimari négy nap amilyen gyorsan elrepült, annál gazdagabb volt élményekben. Fiatalként nagyszerű tapasztalat volt ennyi kiváló tudós között pár napot eltölteni. Köszönet érte a Goethe Társaságnak!

Dévényi Erzsébet (ELTE), Galamb Zsuzsa (ELTE) és Rauscher Edina (Pécsi Tudományegyetem)

Hírek, Konferenciák