Magyar Goethe Társaság
A Goethe-napok programja
October 27th, 2015 by Magyar Goethe Társaság

2015. november 9.
17:00 h

„Goethe-kultusz Európában – egy világpolgár kultusza?“ Német nyelvű beszélgetés az MTA Könyvtár és Információs Központj (MTA KIK) konferenciatermében
18:15 h
„Goethe és gyűjtői – Klaus Seehafer, Arnóth József és Elischer Boldizsár“ – kiállítás-megnyitó az MTA KIK Vasarely-termében

A kiállítás november 9-től 14-ig a könyvtár nyitvatartási idejében (kedd-péntek 9:00-20:00, szombat 9:00-17:00), ingyenesen látogatható.

Helye a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára és Információs Központja (MTA KIK), 1051 Budapest, Arany János u. 1.

2014 őszén a Goethe Társaság közvetítésével értékes Goethe-kollekció került az MTA Könyvtárának tulajdonába. Az 1822 kötetnyi gyűjteményben a Goethe-évkönyv összes évfolyama és a weimari összkiadás mellett Goethe műveinek számos más kiadása, valamint sok egyéb fontos, Goethével és a Goethe-korral foglalkozó forrás és tanulmánykötet is megtalálható. Klaus Seehafer bitterfeldi író és Goethe-gyűjtő adományát a könyvtár munkatársai időközben maradéktalanul feldolgozták és katalogizálták. A könyvek mintegy kétharmada az MTA KIK állományát gyarapítja. A többi könyvet, amely már megvolt a könyvtárban, a Szegedi Egyetem könyvtára kapja. Az adomány a könyveken kívül fényképeket, képeslapokat, nehezen hozzáférhető tanulmányokról készült másolatokat és Goethéhez kapcsolódó tárgyakat is tartalmazott. Ezek a Goethe Társaság tulajdonába kerülnek.
A könyvtár Vasarely-termében hat napig látható kiállításhoz a Seehafer-gyűjtemény legérdekesebb darabjaiból, az 1897 óta az akadémián őrzött Elischer-gyűjteményből, valamint Arnóth József svájci mineralógus adományaiból válogattunk. Ez utóbbiak 2011 óta gyarapítják rendszeresen az akadémiát.
A Seehafer-könyvtár ünnepélyes átadására 2015. november 9-én kerül sor. Ebből az alkalomból Jochen Golz, a weimari Goethe Társaság elnöke, Bernáth Árpád (Szegedi Egyetem) és Sándorfi Edina (Pécsi Egyetem) beszélgetnek egyebek közt Goethe világirodalmi reprezentáns-szerepéről, valamint a Goethe-kutatás és a Goethe-társaságok történetéről és jelenéről. A német nyelven, magyar tolmácsolás nélkül folyó beszélgetést Nagy Márta, a Magyar Goethe Társaság elnöke moderálja. A két nyelven feliratozott kiállítás ingyenesen látogatható.
A Goethe-napok a Német Nagykövetség támogatásával valósulnak meg, és részét képezik az MTA KIK Agóra programjának, valamint az ELTE „Germanisztika Intézet Kulturális Hetének”.

Hírek